Besøk fra «Kinas jordskjelvinstitutt»
Denne uken hadde vi gleden av å ha besøk av en delegasjon fra Kinas jordskjelvadministrasjon (CEA). Vi utvekslet kunnskap og delte faglige perspektiver om jordskjelvrelaterte temaer.
Norge har hatt et diplomatisk samarbeid med Kina i over 70 år, og landene har nylig signert en ny felles handlingsplan for 2024–2027. Denne planen har som mål å styrke samarbeidet innen forskning, teknologi og innovasjon. Norges forskningsråd, som også deltok under besøket, samarbeider tett med kinesiske partnere for å identifisere og følge opp konkrete tiltak.
NORSAR og CEA har allerede et etablert samarbeid gjennom internasjonale fora som IASPEI (International Association of Seismology and Physics of the Earth's Interior), der begge organisasjoner er representert i lederteamet.
Besøket startet med en samling hos oss på NORSAR på Kjeller, der vi utvekslet informasjon og holdt faglige foredrag om jordskjelvrelaterte temaer. Universitetet i Oslo deltok også og bidro med sin ekspertise og erfaring fra tidligere samarbeid med Kina.
Vi har mange felles faglige problemstillinger rundt hvordan vi kan gjøre samfunn mer robuste og forebygge skade fra jordskjelv. Spesielt var risiko for jordskjelv sentralt i diskusjonene, både hvordan vi bedre kan forstå risikoen for jordskjelv og sammenhenger med andre risikofaktorer, slik som samtidige naturfarer. Sistnevnte er sentralt i EU-prosjektet MEDiate som NORSAR koordinerer. Det var veldig interessant å lære mer om Kinas tilnærming til disse utfordringene, et land som årlig opplever over 400 jordskjelv med en styrke på 4 eller høyere. Kinas beliggenhet ved konvergensen av flere tektoniske plater gjør landet betydelig mer utsatt for jordskjelv enn Norge.
På dag to av besøket hadde vi gleden av å vise delegasjonen vår seismiske stasjon på Stendammen i Løten. Denne stasjonen spiller en viktig rolle i å sikre at Norge og det internasjonale samfunnet har tilgang til pålitelige og nøyaktige seismiske data. Stasjonen er en del av det internasjonale overvåkingssystemet knyttet til Prøvestansavtalen, som forbyr kjernefysiske prøvesprengninger, og er én av seks stasjoner NORSAR drifter på norsk territorium til dette formålet.