NORSAR inspiserer ny lokalitet for forskningsinfrastruktur i Antarktis
Neste antarktiske sommer installerer NORSAR nye, avanserte måleinstrumenter – verdens sydligste på fast fjell. Disse vil gi verdifull innsikt i jordskorpens struktur, isbevegelser og atmosfæredynamikk.
Antarktis og Sørishavet er viktige motorer for jordens hav- og atmosfæresystemer. Prosesser som oppstår sør på kloden, påvirker hele planeten. Hvis deler av isen smelter, kan dette føre til dramatiske økninger i verdens havnivå.
Planer om en ny forskningsstasjon og forskningsinfrastruktur gjør at Norge kan videreføre sin lange polarforskningstradisjon og bidra i den globale kunnskapsdugnaden. NORSAR er en del av det norske laget, som gjennom prosjektet Troll Observasjonsnettverk (TONe) skal gi tilgang til ny forskningsinfrastruktur i Dronning Maud Land.
Siden 2012 har NORSAR hatt et enkelt seismometer, kjent som «Lille Trille», i Dronning Maud Land. Nå utvides kapasiteten med flere instrumenter i en formasjon, kjent som en «array», som vil gi mer nøyaktige data om isbevegelser og seismisk aktivitet, slik som jordskjelv. I tillegg installeres en egen formasjon for atmosfærisk lydmåling, kalt infralyd, som kan bidra med viktig informasjon til vær- og klimamodeller.
Optimal plassering for høykvalitets målinger.
For å få presise målinger er det avgjørende å plassere instrumentene i et område med minimalt bakgrunnsstøy. Regjeringen er i prosess med å vurdere å bygge en ny norsk forskningsstasjon i Dronning Maud land. En føring for ny stasjon er at den skal ha også fornybare energiløsninger, slik som vindmøller. Siden våre instrumenter er sensitive og vindmøllene vil skape vibrasjoner i bakken, inspiseres nå en ny lokalitet, Armlenet, 11 km fra Troll-stasjonen. NORSAR mener at dette er et velegnet område for høykvalitets målinger. At det ligger utenfor det etablerte strømnettet er en utfordring, men NORSAR har lang erfaring fra off-grid drift i krevende klima på Svalbard og er godt rustet for oppgaven. Observatoriet vil gjøres autonomt for å begrense behovet for tilsyn.
Bilde tas med drone for planlegging av transport og plassering av utstyr.
Utstyr har allerede ankommet Antarktis, og logistikken er i rute for å kunne starte datainnsamling våren 2026.
Infrastrukturen er en del av prosjektet Troll observasjonsnettverk (TONe) ledet av Norsk polarinstitutt og finansiert av Norsk forskningsråd. TONe-prosjektet er en viktig nasjonal satsning som vil gi unike muligheter for norsk og internasjonal forskning.
Les mer om TONe prosjektet:https://www.npolar.no/tone/