Geodata-basert maskinlæring for redusert risiko i urbane ekttids systemer

I GEObyIT prosjeketet benyttet vi seismiske data for å utvikle et sanntids varslings- og risikovurderingsverktøy for klassifisering av ulike urbane hendelser.
Prosjektdetaljer
Status: Avsluttet
Prosjektperiode: 2020 - 2024
Finansiering: Norges forskningsråd IKTPLUSS (Prosjekt nr. 311596)
Prosjektleder: Volker Oye, NORSAR
Partnere: Oslo kommune, Universitetet i Oslo (UiO), Norges geologiske undersøkelse (NGU)
GEObyIT, fullført i 2024, var et urbant seismologiprosjekt med fokus på å analysere vibrasjoner fra menneskelig aktivitet og vurdere seismisk risiko i Oslo. I prosjektet ble seismiske data, bildeanalyse og fjernmåling brukt med mål om å bidra til å bedre byens sikkerhet. NORSAR, NGU, UiO og to avdelinger i Oslo kommune, Beredskapsetaten og Vann- og avløpsetaten- samarbeidet om gjennomføringen.
Overvåking av infrastruktur og operasjoner i byer er avhengig av ulike typer sensorer som gir informasjon til både lokale myndigheter og offentligheten. Dataene i prosjektet var fra seismiske sensorer, utplassert i Oslo siden 2021. Dataene gjorde det mulig å samle informasjon om hendelser som forårsaker rystelser i grunnen, hovedsakelig fra pågående bygging av tunneler og lagringsanlegg under bakken i tett befolkede områder i Oslo. Maskinlæring og seismisk signalbehandling ble brukt som metoder for å håndtere de store datamengdene effektivt.
De viktigste leveransene var en prototype for et automatisk seismisk overvåkingssystem for urbane områder. Dette systemet gjorde det mulig å detektere over 2 000 sprengningshendelser i forbindelse med byggeprosjekter. Seismiske data ga også verdifull innsikt i potensiell kvikkleirefare ved å detektere variasjoner i undergrunnen knyttet til frysing, tining og ekstreme værforhold.
I prosjektet ble det også utviklet en høyoppløselig modell for vurdering av seismisk risiko, som tok hensyn til Oslos bygningstypologier (materialet husene er bygd av) og grunnforhold. Kartleggingen av topografiske lineamenter gir verdifull innsikt som er nyttig i planlegging og lokalisering av fremtidige tunnelprosjekter, samt forbedret analyse av seismiske farer og bedre urban risikostyring.
Kunnskapen fra prosjektet bidrar til bedre infrastruktursikkerhet, beredskapsrespons og fremtidig byplanlegging i Oslo.
Les mer om GEObyIT-prosjektet her.