Bakgrunnen for jakten
Tidlig januar fikk vi melding fra publikum om et smell nær Vormsund, Innlandet. Det var til å begynne med usikkerhet om dette kom fra et jordskjelv, en sprenging eller en annen hendelse. Vi kunne senere, i samarbeid med Norsk meteornettverk, se smellet i sammenheng med bilder av en meteor som falt over deler av Innlandet. Den brøt atmosfæren rundt 00.21 med en fart på 50.000 km/t, gikk i bakken 00.24 og er beregnet til å være mellom 0,5 og 2 kilo tung. 

Norskmeteornettverk
Foto og kart: Norsk meteornettverk

Den forsvunne meteoritt
Leteaksjonen startet allerede få dager etter vi hadde estimert en lokasjon for meteoritten. Med oss hadde vi Norsk meteornettverk og TV2 God Morgen Norge den 14. januar. Det var dessverre ikke mulig å finne meteoritten da snøen hadde lagt seg tykt i Løtens skoger. 

Torsdag den 8. april valgte vi å prøve på nytt med Norsk Meteornettverk, Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo. Med godt mot begynte leteaksjonen ved vår stasjon på Stendammen i Løten. 

Hvordan kjenner man igjen en meteoritt? Et tegn på at en stein er en meteoritt er at den ligger på et uvanlig sted. Finner man en stein i torv eller lyng kan det være grunn til å sjekke ekstra etter. Meteoritter er også gjerne mørke og overflaten kan minne om en leirklump – og dersom den har delt seg kan man se at den er lysere inni.

Meteoritt
Én av deltakerne hadde brakt med seg en meteoritt for å vise hva vi så setter. Foto: NORSAR

Da vi ankom området vi hadde estimert som sannsynlig beliggenhet møtte vi en god del snø. Forholdene gjorde det derfor komplisert, og etter et par timer med leting i manngard fant vi ut at den ikke var å finne. Sammen med de andre deltakerne har vi bestemt oss for å gi det enda en sjanse når snøen har smeltet. Det blir en tur til!

Les mer om ekspedisjonen hos Hamar Arbeiderblad her.

Jakten på meteoritten