-- Bølgen var et av de største og mest spennende prosjekter jeg har satt i gang. Og har man først vært med på noe gøy vil man jo gjerne oppleve det igjen. At vi skulle lage en oppfølger til Bølgen var likevel aldri en selvfølge. En kronikk i Aftenposten fra 2004 skulle imidlertid sette tankene i sving på ny. Seniorforsker og geolog Conrad Lindholm skrev om et både spennende og skummelt tema: Det store jordskjelvet som rammet Oslo i 1904. Raskt ble det klart at dette kunne være et utgangspunkt for en ny katastrofefilm, sier Martin Sundland. 

Sundland er produsent for kinofilmen Skjelvet, oppfølgeren til suksessfilmen Bølgen fra 2015, med Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner i hovedrollene.

Fra leserinnlegg til spenningsfilm

I Skjelvet blir Oslo rammet av et stort jordskjelv. Bygninger raser. Mennesker dør. Konsekvensene er enorme.

- Ja, det er fiksjon. Men store skjelv kan også ramme Oslo i virkeligheten. Det har skjedd før og kan skje igjen, sier Lindholm.

Forrige gang Oslo var rammet av et virkelig stort jordskjelv var i 1904. Den gang hadde skjelvet en styrke på 5.4. Bygninger ble skadet og mange hadde store problemer med å stå oppreist, men heldigvis ble ingen alvorlig skadet.

- Skjelvet ble registrert over et stort område, sier Lindholm.

På 100-årsdagen for Norgeshistorien største skjelv skrev han et leserinnlegg i Aftenposten, og det var nettopp dette leserinnlegget som senere skulle inspirere filmskaperne bak Skjelvet.

Jordskjelvekspert, også på film

Ikke nok med at Lindholm inspirerte Sundland til å lage jordskjelvfilm. En av filmens karakterer, Konrad Lindblom, er sterkt inspirert av samtalene filmskaperne hadde med den virkelige Conrad Lindholm ved NORSAR.

- Det er flott at filmen bidrar til mer kunnskap om jordskjelv i Norge. Mer kunnskap og bedre planlegging, kan spare samfunnet for unødvendig ressursbruk, sier Lindholm, som er glad for at NORSAR bruker anledningen til å søke oppdatering av jordskjelv-farekartene for Norge.

Skjelvet har premiere over hele landet den 31. august.

Haugesund Filmfestival - Skjelvet